תמ”א 3 וההשלכות על הפשרת אדמות חקלאיות בישראל
תכנית המתאר הארצית לדרכים בישראל נקראת תמ”א 3, והיא אחת מאבני הדרך של הבנת כיווני הפיתוח והתפשטות הבנייה בישראל במגזר הפרטי והתעשייתי כאחד.
מאז שאושרה תמ”א 3 ע”י הממשלה בשנת 1976 הוכנסו בה עשרות שינויים המבטאים את הצורך בהפשרות קרקע ושינוי ייעוד לטובת מגורים, כאשר קיים קשר מובהק בין תכנון הדרכים בארץ בכל הרמות לבין הקמת יישובים או הרחבת יישובים קיימים. תמ”א 3 מבחינה בין כל סוגי הדרכים בארץ, החל מכבישים מהירים וכלה בדרכים מקומיות קצרות.
חשיבותה של תמ”א 3 להבנת שוק האדמות החקלאיות בישראל ואפשרויות ההפשרה הריאליות מתבטאת בעקרונות התכנית, המחייבים בין השאר שימור של רצועות קרקע לדרכים ולתחום את הסטיות מהתכנון.
בתחילת שנות האלפיים הוכנסו כ-45 סעיפי שינוי בתמ”א 3 למחוז הצפון והתכנית הוחלה לראשונה על שטחי רמת-הגולן. כנגזרת מהחלטת ממשלה זו הוארך כביש 6 לכוון צפון ומעמדם של שטחים פתוחים רבים התחיל להתבהר, החל באיזור צומת העמקים, צפונה לאיזור צומת המוביל וצפונה משם לכוון כביש 90 ועקיפת קריית שמונה עד למטולה.
הבנה נכונה ופענוח של תכניות המתאר הארציות השונות מעניקה יתרון בתכנון נכון של רכישת קרקעות. חברת שפע נכסים מעמידה ידע זה, שהוא פרי התמחות ארוכת שנים, לרשות לקוחותיה.