בחבלי קסם: למה הביקוש לנכסים במושבות הוותיקות כל כך גבוה?
אם בעבר חלום הנדל"ן הישראלי התמקד בווילה עם דשא, בשנים האחרונות שולט טרנד חדש: בית פרטי עם חצר באחת המושבות הוותיקות שנוסדו לפני יותר ממאה שנים, ונותר בהן הרבה מהקסם המקורי.
במרכזי היישובים האלה עדיין עומדים על תילם כמה ממבני האבן המקוריים והמרשימים – מוסדות ציבור ובתי מגורים. בדרך כלל מתגוררות שם כמה ממשפחות המייסדים, ששמן נקשר בהיסטוריה של היישוב, ולפעמים גם בהיסטוריה הישראלית. בחלק מהמושבות הוקם מוזיאון לתולדות היישוב. במעטפת החיצונית של המושבות התפתחו שכונות חדשות, רובן בבנייה צמודת קרקע.
חלק מהמושבות עברו תקופות ארוכות של הזנחה והגירה שלילית, אך בעשורים האחרונים המצב התהפך, נעשו עבודות שימור ושחזור, והנכסים בהן "נחטפים". האוכלוסייה החדשה מאופיינת במצב סוציו אקונומי גבוה ובהכנסה גבוהה יחסית וכוללת בעלי מקצועות חופשיים רבים. הביקוש הגובר למגורים באותן מושבות לא מבדיל בין מרכז הארץ לפריפריה – בשני המקרים הביקוש עולה, והמחירים מזנקים בהתאם.
כמה מהמושבות הוותיקות המבוקשות:
כפר תבור: המושבה, שנמצאת לרגלי הר תבור בגליל התחתון ומוקפת בטבע פתוח, נוסדה ב-1901 במימון הברון רוטשילד. תחילה נקראה מסחה, עד שמנחם אוסישקין הציע את שמה העברי. ארגון השומר נוסד בה, ובין בניה היה יגאל אלון. חלק מהמבנים המקוריים במושבה שומרו ושוחזרו. ב-30 השנים האחרונות המושבה נמצאת בתנופת פיתוח דרמטית שעדיין נמשכת, וכעת היא מונה כ-4,000 תושבים.
ראש פינה: המושבה הציורית, שממוקמת בגליל העליון למרגלות הר כנען, נוסדה ב-1882. בשנות ה-80 הוכרז הגרעין הישן של היישוב כאתר לאומי. מאז נעשו בו עבודות שימור ושוחזרו בו חלק מהמבנים. המושבה מתוירת מאוד, ופועלים בה צימרים רבים ומסעדות. כיום מתגוררים בה כ-3,000 תושבים.
זכרון יעקב: המושבה נוסדה ב-1882 בדרום רכס הכרמל. בין מייסדי היישוב הייתה משפחת אהרונסון, שבניה היו ממייסדי מחתרת ניל"י. הרחוב הראשי של המושבה הפך ל"מדרחוב דרך היין", לאחר שעבר תהליך שימור ושחזור. בזכרון מתגוררים כ-22,000 תושבים.
מזכרת בתיה: המושבה הראשונה שהקים בארץ הברון רוטשילד נוסדה ב-1883, ונקראת על שם אמו של הברון, בטי. רוב המבנים משנותיה הראשונות נותרו עד היום. הרחוב הראשי, כמו גם רבים מהמבנים, עבר תהליך שיפוץ, שימור ושחזור ברוח תקופת הקמת המושבה. כיום מונה היישוב, הסמוך לרחובות, כ-12,000 תושבים.
מטולה: המושבה, שממוקמת על גבעה נישאה בגליל העליון ונושקת לגבול לבנון (קו הגבול מרוחק 30 מטר בלבד מהבתים), היא היישוב הצפוני ביותר בישראל. היא נוסדה ב-1896 וסבלה במהלך השנים מהתקפות ירי רבות. בגלל מיקומה מחירי הנכסים במטולה אמנם לא משתווים לאלו שביתר המושבות הוותיקות המבוקשות. ובכל זאת הביקוש בה גדול והמחירים במגמת עלייה, במיוחד בבתי האבן הוותיקים ובשכונות שצופות אל נוף טבעי מרהיב. כיום מתגוררים במטולה כ-1,600 תושבים.
למה המושבות הוותיקות כל כך אטרקטיביות?
הצביון הכפרי הייחודי קוסם לרבים. מדובר ביישובים בסדר גודל בינוני ששומרים על מרקם קהילתי נעים, ונהנים משקט ופסטורליה. איכות החיים ביישובים אלה נחשבת לגבוהה, והם זוכים לדירוג גבוה במדד הסוציו-אקונומי של הלמ"ס. גם מערכות החינוך בהם נחשבות לאיכותיות. למושבות נוצרה בשנים האחרונות תדמית יוקרתית, אך כזאת שמחוברת להיסטוריה ושומרת על קסם של פשטות וחיבור לשורשים. אנשים בכל חתך הגילים מוצאים את מקומם במושבות.
המחירים בשמים? יש פתרון
וככל שהביקוש עולה, טווח מחירי הבתים באותן מושבות עולה גם הוא. בחלק מהמושבות המחירים כבר מתקרבים למחירי הדירות במרכז תל אביב. לכן, למי שחולם לגור באחת המושבות האלה כדאי לחפש הזדמנויות מיוחדות. אחת הדרכים להגשים את החלום הזה היא לקנות קרקע חקלאית במקום צמוד לאותו יישוב. כך המחיר שתשלמו יהיה נמוך הרבה יותר, ובהמשך תוכלו להרוויח מהשבחת הקרקע.
עם זאת, לפני הקנייה חשוב לוודא שמדובר בקרקע פרטית שיש לה סיכוי גבוה להפשרה ושהיא נקנית מגורם אמין. חשוב גם לקחת בחשבון שתהליך ההפשרה עשוי להימשך כמה שנים.
קבוצת שפע נכסים, בעלת ניסיון של כ-20 שנה במכירת קרקעות חקלאיות, מציעה למכירה קרקעות חקלאיות במתחם צמוד לכפר תבור, אחת המושבות הוותיקות והמבוקשות, שנמצאת במגמת התרחבות.